Het maken van glasinlood werkstukken is eigenlijk het spelen met kleuren. Kleuren worden beïnvloed door het licht en dat betekent, dat een geplaatst glasinlood raam door invloed van het daglicht vele malen van kleurtoon verandert.

Naast de techniek voor het maken van een raam, is het samenstellen van het kleurenpatroon eveneens bepalend voor een goed resultaat. Daarnaast kan ook het soort glas dat gebruikt wordt zijn invloed doen gelden. Om een inzicht te geven hoe het werkt geven wij een introductie cursus van 5 lesavonden. Dit geeft voldoende tijd om het snijden en het breken van glas te leren en het zelfstandig maken van een eenvoudig werkstuk mogelijk te maken.

Voor het snijden van het glas gebruiken wij een glassnijder. Deze glassnijders zijn in vele variaties en kwaliteiten te koop. Om te starten met glas snijden is een eenvoudige glassnijder, zoals die al vele tientallen jaren bij de glashandel te koop zijn, voldoende. Bij de overgang naar het gebruik van duurdere glassoorten is een betere glassnijder aan te bevelen. Hoewel deze veel duurder zijn, verdient het gebruik er van zich terug, omdat er minder glas verloren gaat. De meest gebruikte glassnijder heeft een wieltje van wolfram-carbid staal en is voorzien van een oliereservaat, van waaruit het wieltje gesmeerd wordt en slijtage wordt tegengegaan. Het wieltje laat een dun oliespoor achter op de snijlijn en dat vergemakkelijkt het breken van het glas. Er zijn diverse soorten glassnijders en wij maken het mogelijk om een glassnijder uit te zoeken, die het beste voor je geschikt is.

 Naast glasinlood kan er ook in tiffany gewerkt worden. Deze methode gebruiken wij bij kleine werkstukken, die niet te zwaar mogen worden.  Ook voor mensen, die moeite hebben met het zetten van het lood, kunnen van deze methode gebruik maken

Na mijn vervroegd pensioen heb ik de uitdaging aanvaard om nog een nieuw beroep te leren. In 2003 heb ik bij Syntra in Tongeren bij docent Jos Vos mijn eerste opleiding afgerond en daarna nog vervolgopleidingen gedaan.

  • Glazenier
  • Brandschilderen
  • Restaurateur Glas in Lood

Na deze opleidingen ben ik gestart met het maken van glasinlood werken, zowel eigen werkstukken als ook opdrachten.  Om dit mooie vak uit te dragen verzorg ik cursussen voor mensen, die hierin geinteresseerd zijn.

Bij het Activiteiten Centrum Maastricht van het SGL ben ik als vrijwilliger actief voor het maken van glasinlood- en tiffany werkstukken.

 

Op zondag 24 juni 2018 neem ik deel aan de tentoonstelling "Kunst in de Tuin".